Kako izbrati kotno sedežno garnituro?

Izbira sedežne garniture je pomembna odločitev, saj garnitura predstavlja osrednji element vaše dnevne sobe. Hkrati je garnitura pohištveni kos, ki ga uporabljamo praktično vsakodnevno, od tega pogosto več ur na dan, sedežno garnituro pa kupujemo za več let, kar pomeni, da bomo na njej presedeli na stotine ur.

Velikost sedežne garniture

Velikost sedežne garniture je izjemno pomemben faktor pri izbiri. Sedežna garnitura mora biti dovolj velika, da lahko na njej udobno počivajo vsi člani družine, hkrati pa ne prevelika, da nam ne predstavlja ovire v prostoru. Pri izbiri moramo biti pozorni tudi na višino garnitura, ker pogosto naslon garniture ovira odpiranje oken v bližini.

Udobnost sedežne garniture

Udobnost sedežne garniture je odvisna od dveh faktorjev – dimenzije in naklona sedišča ter naslona, ter materialov, uporabljenih za sestavo sedišča in naslona. Najpogostejši sta dve sestavi sedišče: val vzmet in na njej pena ali pa dvojno vzmetenje, torej val vzmet za osnovo, nato dodatno bonell vzmetenje v sedišču, na vrhu pa še plast pene za udobje. Dvojno vzmetena sedišča so običajno bolj čvrsta in imajo daljšo življensko dobo, sedišča iz pene pa so običajno mehkejša in dajajo večji občutek sedenja na oblaku.  Najcenejše garniture ne uporabljajo niti val vzmeti za osnovo, ampak je pena preprosto na iverni plošči. Takšne garniture so običajno precej trde, neudobne in imajo kratko življensko dobo.

Izbrani material in barva

Izbira materiala je prav tako izredno pomembna pri sedežni garnituri. V osnovi se materiali delijo na navadne tkanine, ki so običajno najcenejše in imajo najkrajšo življensko dobo, mikrotkanine, ki so najpogostejša izbira, saj so odporne in preproste za čiščenje in usnje. Pravo usnje je običajno najdražja izbira, saj velja za statusni simbol, ni pa nujno najbolj udobno za uporabo in najenostavnejše za vzdrževanje. Cenejša rešitev je umetno usnje, ki pa običajno nima dolge življenske dobe, prav tako pa ni prijetno za sedenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.